Общи условия

1. Общи условия

 

Условията за поръчка, доставка и плащане в store.facingthesun.eu съответстват на условията, посочени в Закона за защита на потребителя. Facing The Sun е оторизиран дилър на всички марки, предлагани онлайн, като всички те са с гарантиран произход и качество. Ние гарантираме, че към момента на изпращане продуктите нямат недостатъци, които да намалят стойността им или годността им за употреба. Условията за поръчка, доставка и плащане съответстват на условията, посочени в Закона за защита на потребителите. Всички права над текстовото и графично съдържание на настоящата уебстраница са запазени и са собственост на Facing The Sun. Използване на съдържанието е позволено единствено с писмено разрешение. Авторските права над логата и имената на търговските марки, чиито продукти предлагаме, са тяхна собственост.

2. Поръчка

Ние приема поръчки по всяко време на седмицата и денонощието и ги обработва всеки работен ден от 10:00 до 16:00 часа. Под снимката и описанието на всеки продукт стои бутон „ПОРЪЧАЙ”. Натискането на този бутон записва избрания продукт във вашата виртуална “количка”. Съдържанието на количката се запазва, докато решите да преминете към покупка на стоките, като преди това може да го редактирате. Цената, която е посочена, е за един брой, в български лева, с включен ДДС и не включва стойността на доставката. На посочения от Вас e-mail адрес ще получите съобщение с всички данни за поръчката. Моля проверете дали сте го получили и ако не сте, се свържете с нас на info@facingthesun.eu. Поръчката се счита за потвърдена след получаване на потвърдителен имейл от наша страна.

3. Доставка

Поръчките се обработват всеки работен ден от 10:00 до 16:00 часа, след което се изпращат чрез куриерска фирма „Еконт Експрес ООД”. Срокът за доставка е два работни дни от потвърждаването на поръчката по телефона. Facing The Sun си запазва правото да променя срока на доставка, като ви информира за това, при приемане на вашата поръчка. Поръчки, направени след 16:00 часа се обработват на следващия ден. Цената за доставка се изчислява спрямо тарифите на “Еконт Експрес” за страната. Справка може да направите на http://www.econt.com/. Поръчаната стока се доставя подходящо опакована съгласно вида й и ползвания транспорт за доставка. При наличие на обстоятелства, водещи до забавяне изпълнението на поръчката, клиентът ще бъде навременно уведомен на посочения телефон за контакти. При забавяне на доставката в рамките на 3 работни дни, Facing The Sun не дължи неустойка на клиента. В такъв случай клиентът има право да откаже поръчката. При констатирани нарушения във външния вид на стоката се обърнете към куриера, който е длъжен да състави протокол за увреждане на пратката. В случай на отчетени недостатъци при получаване на стоката, клиентът следва да уведоми незабавно за вида и количеството им.

4. Плащане

Чрез наложен платеж, като плащането се извършва директно на куриера, при получаване на поръчката. Клиент, който е потребител по смисъла на Закона за защита на потребителите, се задължава да заплаща продажната цена на закупената от него стока, както и транспортните разходи, според посочените по-горе условия за доставка.

5. Гаранции

В случай, че доставената стока има фабричен дефект Facing The Sun се задължава да ремонтира или замени повредената стока или да върне сумата на клиента. 

Гаранционни срокове:
- за обувки - 30 дни

За фабричен дефект се приема всяка една от следните повреди, при положение, че не са причинени умишлено или в следствие на неправилна употреба : - отлепяне, - разшиване, - сцепване на подметката. Гаранционният срок започва да тече от момента на получаването на пратката. Максималния срок за отстраняване на дефекта, появил се през гаранционния период, е 30 дни. Гаранцията не е валидна в следните случаи: - повреди причинени умишлено или в следствие на неправилна употреба, - изтъркване или захабяване в следствие на екстремно натоварване, - пране в пералня, - сушене на висока температура. Посочените гаранционни срокове не важат за артикули с намалена цена. За такива случаи Facing The Sun, си запазва правото да определи гаранционнен срок за конкретната стока, като се задължава да го упомене при потвърждаването на поръчката.

6. Връщане на закупена стока

Връщането се допуска при следните условия:
• заявката за връщане на стоката е подадена писмено на посочения от ФЕЙСИНГ ДЪ СЪН ООД електронен адрес за кореспонденция, в срок не по-дълъг от 7 работни дни, считано от датата на получаване на поръчката. Заявката трябва да съдържа лична банкова сметка на клиента, на която да бъде възстановена заплатената от клиента сума за стоката;

• стоката е в добър търговски вид, оригинална опаковка, с оригинални етикети, придружена от оригиналните документи, издадени от ФЕЙСИНГ ДЪ СЪН ООД – фактура, касов бон, гаранционна карта (ако е била издадена такава);

• клиентът съгласува с представител на ФЕЙСИНГ ДЪ СЪН ООД адреса, на който ФЕЙСИНГ ДЪ СЪН ООД желае да получи обратно стоката;

• клиентът заплаща всички разходи, свързани с транспортирането на стоката до посочения от представителя на ФЕЙСИНГ ДЪ СЪН ООД адрес.
ФЕЙСИНГ ДЪ СЪН ООД си запазва правото да не възстанови заплатената от клиента сума в случай на нарушено едно или повече условия за връщане на стока. електронен адрес за кореспонденция, в срок не по-дълъг от 7 работни дни, считано от датата на получаване на поръчката. Заявката трябва да съдържа лична банкова сметка на клиента, на която да бъде възстановена заплатената от клиента сума за стоката;